Детски рокли

 

Детска рокля
Детска рокля

Един от най-сакралните и красиви моменти, както за родителя – особено дамите, така  и за детето е изборът на детска рокля.

Когато имате момиче или сте изправени пред избора от купища детски рокли в онлайн или физическите магазин е добре да се съобразите с това, че споменът за детската рокля, както и повечето от нещата съпътствали ни в детска възраст, остава за цял живот.

Ето защо правилно подбраната рокля за дете и начина, по който тя е опакована остава трайно в спомена на малките госпожици. Представете си, че сте на 6 години и за подарък получавате голяма картонена кутия, опакована в дантела и панделки. Отваряте я и в нея сгъната в специална хартия се разтваря приказна и изящна рокля. Дали няма да обичате вечно този момент и да помните точно тази детска рокля.

Неслучайно векове наред детската роклята символизирала израстването и навлизането на момичетата в обществото.

Затова  всяка дама знае как да покаже посредством дрехите и в частност роклята не само нейния вкус, но и отношението й към света. Изборът на детска рокля е основополагащ за по нататъшното изграждане на стил и усет затова как чрез дрехата може да се демонстрира много повече от облекло. Роклята показва – чувство, настроение, въображение, власт, престиж и естествено елегантност.

Ако от ранна възраст с избора на детска рокля съумеете да изградите навик за правилното съчетание на орнаментите и подбор на тази детска рокля с подходящите за нея допълнителни елементи, той ще остане през целия живот.

Не случайно в Ренесанса момичетата от знатни семейства с години се подготвят да са дебютантки (да бъдат представени пред обществото). Важен етап през обучителния период бил изборът на детска рокля. По този начин след време бъдещата дебютантка разбирала значението на различните материи, гами, тъкани и стилове още от малка.

Детските рокли от този етап се разграничавали по много неща, сред тях дали са за закуска, обяд, езда, вечеря или за танцова забава. В известен аспект традициите са запазени и до днес в някои монархиите.

Не завивисмо от историческия аспект обаче, подаряването и купуването на детски рокли, както и обличането им съпроводено с прическа, представлява нещо сакрално, красиво и нежно, като ритуал превеждащ малките дами през етапите на израстването.

И без да бъде от голямо значение дали говорим за настоящата епоха или за тези преди нея – като пищния осемнадесети век, загадъчното Средновековия или бляскватите години на деветнадесети или двадести век, безспорно има едно нещо, което е вълнувало и ще вълнува хората и това е модата.

Питали ли сте някога обаче дали винаги детските рокли са принадлежали само на малките дами? Или пък може би не..?! Нека заедно разберем от следващите редове.

Еволюция на детските рокли през годините

Детска рокля
Детски рокли – еволюцуя

Традиционно обществата разделят детството на индивида на определени стадии (етапи на растеж), които започват от най-ранна възраст и продължават до юношеството. Всеки един от тези стълбове на израстването съдържа в себе си и съответните представи затова как трябва детето да изглежда, особено когато е принадлежало към дадена група.

Ако си мислите обаче, че детските рокли са били винаги запазена и отличителна марка на момиченцата, то грешите, защото това далече не е така. Истината е, че до началото на двайсети век дрехите за момчетата и момичета били едни и същи.

Точно така, момченцата и момиченцата носели детски рокли от самото им раждане.

Произходът на това облекло датира от далечния 16-ти век, когато в Европа мъжете започват да носят дублет с бричове, но децата продължават да бъдат обличани в детски рокли или туники.

 

Бебета в детски рокли

Векът е 17-ти, а бебешката мода е да се обличат в детски рокли. Още от своето раждане до около пет месеца бебетата били обличани в дълги детски рокли. Успокоителното в този случай, е че след като пропълзявали, дължината им се скъсявала и бебетата не се заплитали в детските рокли.

Момчетата били обличани в детски рокли до около седем години, когато обществото започвало да ги счита за достатъчно големи, за да носят дрехи за възрастни и вече се приемали за израстващи мъже .

Всъщност ефирните и удобни детски рокли оказват роля и при женската мода. Младите момичета в последствие жени започват да носят рокли с широка талия и по-свободен стил, приличащи поразително на детските рокли това е т.нар. рокля “Ампри” характерна за ерата на Джейн Остин (Викторианска Анаглия). До преди това обаче популярни били неудобните, но актуални рокли с корсет, които значително деформирали тялото на жените и създавали дискомфорт.

От своя страна бебешките детски рокли били нежни, леки и изключително удобни.

Детските рокли и различните материи

Детска рокля
Детски рокли

В днешната епохата на техническа възпроизводимост, когато темповете на ежедневието ни са по-бързи от всякога, предпочитаните материи за детски рокли са памучните и трикотажните тъкани, поради факта, че не задържат влага и са удобни. В миналото обаче, детските рокли се отличавали с ефирност от по-леки копринени материали, множество пластове и къдри. След 18000 години детските рокли се отличавали с нежен и елегантен неокласически стил без излишни платове, затрудняващи движението.

Символика на цветовете при детските рокли

Днес може би сме свикнали, че детските рокли и розовият цвят е отличителната и запазена марка за момиченцата, докато синият цвят характеризира по-скоро момчетата, но замисляли ли сте се винаги ли е било така?  Истината е, че до преди началото на двадести век сред обществото се приемало за нормално точно обратното, подобно на роклите носени от момчета -младите дами били обличани в детски рокли в син цвят, считан за цвета на Венера, а момченцата в розово, което било по-близо до червения цвят на Марс.

Кройка при детски рокли

За разлика от роклите за възрастни, които традиционно са с по-сложна конструкция, обръчи, дипли и материи, детските рокли са по-опростени от леки и естествени материали, които да не предизвикват изпотяване и да бъдат удобни.

Обикновено детските рокли на деца до 6 годишна възраст са по свободни и широки, за да може детето да има пълна свобода за движение.

Детски рокли – материи според сезона

Детска рокля
Детски рокли – материи

Както при избора на облекла за възрастни, така и при тези за деца, важна роля има материята и сезона.

Днес подходящите платове при детските рокли за летния сезон са ленените и памучните материи, които не спарват тялото и при игра не запотяват допълнително. Също така са леки и дават възможност за оптимално движение.

В случай, че избирате детска рокля за зимата подходящата материя отново е памук или вълна, която задържа топлината, но не запарва.

Желателно е при избора на детски рокли да избягвате изкуствените материали или прекалено тежки елементи, които могат да затруднят движението на децата.

Видове детски рокли

Според повода и тяхното предназначение детските рокли биват съответно различни видове.

Детска рокля
Видове детски рокли

Ежедневните детски рокли – най-често са от непретенциозни и леки материали, изчистени или с щампи.

За кръщене – подходящите детски рокли за кръщене най-често са в меки пастелни тонове или бял цвят, който да подчертае повода. Обикновено се изработват от тафта в комбинация с дантела, сатен и мека памучна подплата.

Роклите за различни официални поводи, като вечери или сватби например, често съдържат в своя състав полиестер, памук, тафта или сатен.

Най-често детските рокли са разкроени, а когато става въпрос за по-голямо дете се използва обръч или тюл, което придава допълнителна доза класа и изисканост.

Подходящите цветове на детските рокли при сватбен повод са бяло в съчетание със златисто, екрю или нежно розово.

 

Еволюция на детските рокли през годините
Бебета в детски рокли
Детските рокли и различните материи
Символика на цветовете при детските рокли
Кройка при детски рокли
Детски рокли – материи според сезона
Видове детски рокли

2 Replies on “Детски рокли